Η λιαστή τομάτα είναι μια τροφή που αποτελείται από ώριμες κανονικές τομάτες ή και από άνυδρες τομάτες (ξεχωριστή ποικιλία τοματών που είναι συνηθισμένη σε πολλά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος και μοιάζει με την ιταλική ποικιλία pomodori), που ξεραίνονται κάτω απο τον ήλιο για να εξατμιστεί το νερό που περιέχουν μέσα τους. Τα τοματάκια χάνουν το 88% του βάρους τους μετά την αποξήρανση, ενώ οι μεγαλύτερες τομάτες χάνουν το 93%.
Για να παραχθεί ένα κιλό λιαστής τομάτας χρειάζονται γύρω στα 14 κιλά φρέσκιας τομάτας. Οι λιαστές τομάτες έχουν την ίδια διατροφική αξία με τις φρέσκες, δηλαδή είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Οι λιαστές τομάτες υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία από χρώματα, μεγέθη και γεύσεις. Παραδοσιακά σερβίρονται με: ελαιόλαδο, δενδρολίβανο, βασιλικό και σκόρδο.

Κατηγορίες: Διάφορα νέα

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar